Τα πολλά κιλά γερνούν πρόωρα τον εγκέφαλο

Τα πολλά κιλά γερνούν πρόωρα τον εγκέφαλο

Ο εγκέφαλος των ανθρώπων που διαθέτουν περιττά κιλά μπορεί να γερνάει δέκα χρόνια πριν την ώρα του, σε σύγκριση με τον εγκέφαλο των ανθρώπων με φυσιολογικό σωματικό βάρος, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η διαφορά εντοπίζεται στον όγκο της λευκής ουσίας, ο οποίος είναι σημαντικά συρρικνωμένος στους υπέρβαρους και παχύσαρκους μεσήλικες, χωρίς όμως να επηρεάζει τις νοητικές δεξιότητες σε αυτές τις ηλικίες.

Η λευκή ουσία είναι ένας ιστός που αποτελείται από νευρικές ίνες και συμβάλλει στην επικοινωνία των διαφόρων τμημάτων του εγκεφάλου μεταξύ τους.

Ο όγκος της αυξάνεται στους νέους αλλά από κάποια στιγμή και μετά αρχίζει να ελαττώνεται προοδευτικά και στην τρίτη ηλικία σχετίζεται με την ανάπτυξη διαφόρων παθήσεων, όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια, η νόσος Αλτσχάιμερ και οι άλλες μορφές άνοιας.

Η νέα μελέτη, όμως, έδειξε ότι η συρρίκνωση αυτή είναι πολύ ταχύτερη στα άτομα με περιττά κιλά, σε σημείο ώστε ο εγκέφαλός τους να μοιάζει γερασμένος κατά 10 χρόνια.

Όπως γράφουν οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Γέιλ στην επιθεώρηση «Neurobiology of Aging», ανέλυσαν τις μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου 473 εθελοντών ηλικίας άνω των 20 ετών.

Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες βάσει τους σωματικού βάρους τους, με 246 εθελοντές να ταξινομούνται ως αδύνατοι και 227 ως υπέρβαροι/παχύσαρκοι.

Αφού έλαβαν υπ’ όψιν διάφορες παραμέτρους οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία του εγκεφάλου, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης, οι επιστήμονες ανέλυσαν τις τομογραφίες εγκεφάλου τους και δημιούργησαν ένα μοντέλο ηλεκτρονικού υπολογιστή που διερεύνησε τη διακύμανση του όγκου της λευκής ουσίας αναλόγως με την ηλικία.

Όπως διαπίστωσαν, στην ηλικία των 37 ετών όταν φυσιολογικά μόλις αρχίζει η συρρίκνωση της λευκής ουσίας, οι υπέρβαροι/παχύσαρκοι εθελοντές είχαν μικρότερο όγκο λευκής ουσίας σε σύγκριση με τους αδύνατους.

Η διαφορά αυτή ήταν ακόμα μεγαλύτερη στην ηλικία των 40 ετών, όταν πια αντιστοιχούσε στην λευκή ουσία που διαθέτουν οι άνθρωποι ηλικίας 50 ετών, ενώ μετά παρέμενε σταθερή.

Παρά τη συρρίκνωση, όμως, οι νοητικές δεξιότητες των εθελοντών στη μέση ηλικία ήταν παρόμοιες στα τεστ που έκαναν ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος. Αυτό είναι εν πολλοίς αναμενόμενο, διότι οι εθελοντές ήταν υγιείς και φυσιολογικά οι εκπτώσεις των νοητικών λειτουργιών είθισται να εμφανίζονται σε μεγάλες ηλικίες, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λίσα Ρόναν, ερευνήτρια στη Μονάδα Χαρτογράφησης Εγκεφάλου του Κέιμπριτζ.

Και συνέχισε: «Η παχυσαρκία είναι πολύπλοκο θέμα. Ξέρουμε πολλά γι’ αυτήν αλλά αγνοούμε πολύ περισσότερα, ιδίως όσον αφορά την συσχέτισή της με την λειτουργία του εγκεφάλου.

»Το μήνυμα της μελέτης μας είναι ότι ο εγκέφαλος βασικά φαίνεται 10 χρόνια γερασμένος στα υπέρβαρα και παχύσαρκα μεσήλικα άτομα, αλλά το αν αυτό σημαίνει και περισσότερα νευροεκφυλιστικά νοσήματα στο μέλλον, πρέπει να διερευνηθεί».

Πηγή : Web Only
tanea.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*